Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/nrgcomco/joos.hu/html/modules/mod_featured_youtube_slider/helper.php on line 31

Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/nrgcomco/joos.hu/html/components/com_k2/models/item.php on line 494
2012. március 02., péntek 13:59

Torontói levelek VI: Kanadában 140 nemzetiség él

Írta: 

Útban a Niagara vízesés felé, alkalom nyílik arra is, hogy magát az országot is megismerjem. - A szombathelyi MMIK igazgatójának, Joós Tamásnak internetes naplója.

"Kanada sem tökéletes, de minden működik benne" - Ezzel a rövid, de velős mondattal összegzi újabb magyar barátom, dr. Magyar Tamás fogorvos, akit ismertem már otthonról. A 80-as évek végén jöttek el otthonról és Kanadát választották. Az első évek nekik is nehezen teltek, volt ő és felesége is minden, csak éppen nem praktizáltak (Kata is fogorvos). Aztán lassan lekezdték felépíteni egzisztenciájukat, ami mára már biztos megélhetést és jólétet jelent. Igaz, közben kitanítatták két fiukat, mindegyik orvos és ez azt jelenti, hogy a gyerekek már saját lábukon állnak. Ezt tartja legnagyobb eredményének. Most már nyugodtan élhetnek, mosolyog a bajsza alatt...

 

Belepillanthatok a vidéki tájba is

Útban a Niagara vízesés felé, alkalom nyílik arra is, hogy magát az országot is megismerjem. Gyuri bácsi és felesége, Dancs Rózsika, aki egyben újságíró és a Kaleidoszkóp címü kanadai lapot szerkeszti, valamint a Magyar házaspár az útitársam a közel 150 kilométeres úton. Mivel van időnk ezért Gyuri bá a kanadai borvidéken keresztül vezeti az autót, így belepillanthatok a vidéki tájba is. Megvallom, szép. Talán a sok szőlő miatt egyezzünk meg Tamással, akik Kőszegről jöttek, így tudják, miről van szó.

Kanadában 140 nemzetiség él egymás mellet békében

Szinte mindegyiknek van egyébként étterme, többeknek külön negyede is a nagyobb városokban. A magyarok 230 ezren vannak, ebből közel 30 ezer él Torontóban és környékén.

Az ország gazdag, gondoljunk csak bele 30 millió ember osztozik abban a sok természeti kincsben, ami a föld felett és a föld alatt rejlik. (Földgáz, gyémánt, olaj) A kanadai dollár jelenleg jobb, mint az amerikai.

 

 

Egy biztosító van, az is az állam kezében

Kanada az az ország amelyiknek költségvetése pozitív - Istenem mi mikor érjük el azt, hogy egyenlegben legyünk - a munkanélküliség 6 százalék. 3 százalék alá nem is lehet menni ( volt már olyan), mert itt úgy vélik, van aki nem akar dolgozni, mégha tudna is.

A nyugdíjkorhatár 65 év, az állami alkalmazottak magas nyugdíjban részesülnek, és életükben nagyon jól felépített rendszer biztosítja jó megélhetésüket. Nekik csak a gyógyszerért kell fizetni, az orvosi ellátás itt ingyenes. Még a kivándoroltak is egyből részesülnek ebben az ellátásban, ellentétben Amerikával, ahol közel 50 millió ember él a biztosiátsi rendszeren kívül.

Mit köszönhet a világ Kanadának, amelyik ország ugyan nem csoda, de legalább működik benne minden. A telefont Belltől, kanadai típusú atomerőmű, az indiánok kenuja és az eszkimók kajakja, az inzulin, a kosárlabda és a hoki, a jetsky és a tolerancia. Igen, a tolerancia, az amit itt meg lehetne tanulni mindenkinek. Az angol típusú közigazgatás amúgy is bebizonyitotta életképességét, hisz a gyarmatokon 1000 fő eligazgatott 1 millió embert.

1867-ben alakult meg Kanada, épp akkor, amikor nálunk szintén egyfajta tolerancia jegyében a kiegyezés megtörtént. Aztán mi más pályára álltunk Kanada pedig szépen fejlődött és most a világ első 10 országában foglal helyet.

Miért vándorol ki közel 230 000 ember évente Kanadába?

A jobb élet reményében és a szociális biztonság valamint a nagyfokú tolerancia miatt. Úgy gondolom, akik ide kijöttek, bárhonnan is, mindenképp jobban élnek, mint otthon. Sőt otthon a saját országukban a szomszéd népekkel ellenséges viszonyban lévők már az első generáció idején levetik az intoleráns viselkedést, és arab a zsidóval, muszlin a kereszténnyel tart barátságot. Ezért lehet Kanada egyfajta Kánaán a főleg szegényebb és gazdaságilag fejletlenebb országokból jövőknek.

Toronto 20007. október 24.

 
Megjelent: 6620 alkalommal

 

GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰSOROK – RENDHAGYÓ IRODALOMÓRÁK

IRODALMI ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

NÉPZENEI PROGRAMOK

EGYÉB MŰSOROK